دوستی روزی به من گفت ای فلان

 

 گفتم : بلی

 

 

 

گفت: شعری از تو میخواهم روان

 

گفتم :بچشم

 

 

گفت :می خواهم برای یادگاری قطعه ای تا بماند روزگار جاودان

 گفتم :بچشم

 

 گفت :نام صولت الدوله به گوشت آشناست

 گفتم :آری

 

 گفت  :وصفش کن بیان

 گفتم :بچشم

 

 

  گفت :از جنگ جنوب وایلخانان رشید شرح حال مختصر بنما بیان

  گفتم :بچشم

 

گفت :نام اصلیش را نیز در شعرت ببر حضرت سردار اسماعیل خان

 گفتم :بچشم

 

 

 

 

گفت :فرزندان صولت را فلانی بی وضو نامشان هرگز  نیاور بر زبان

 گفتم :بچشم

 

 گفت :بهمن خان شهید ملی میهن پرست شرح حال مختصر زان ما بیان

 گفتم :بچشم

 

  گفت :از بهمن بیگی هم ذکر خیری لازم است پیر روشن فکر فرهنگ زمان

 گفتم :بچشم

 

 

 

 او که فرهنگ لروکرد وبلوچ وترک وتات یافت رونق زان مدیر کاردان

 

 گفت: بچشم

 

 

 

 گفت :از میمند گل میخواهم وعطرگلاب تا کنم یک جا نثار دوستان

 

 گفتم :بچشم

 

گفت :براین نامی  ونام آوران  این زمان وهر زمان

 گفتم :بچشم

 

 گفت :میخواهی بگویم

 گفتمش: بازم بگو

 

 گفت :بنما ادای شاعراگفت :از مآذون وشاگردان او نامی ببر بالخص کوچنده شیرین زبان

 

 

گفتم :بچشم

 

 

 گفت :بنویس آن سبو بشکست و آن پیمانه ریخت

 یافت دیگر پاک داستان ایل وخان

 

گفتم :بچشم

 

 

 گفت :بنویس آسمان آلوده شد از دود وجنگ

 

 نیست دیگر آسمان آن آسمان

 گفتم :بچشم

 

 

    

رنج تولید انار برای کوهمره سرخی ، سود آن نصیب دیگران

شیراز - استان فارس در تولید محصولات کشاورزی در کشور سرآمد بوده و با توانمندی های بالای تولید ، رتبه برتر در ارایه محصولات کمی و کیفی را در گونه های مختلف به خود اختصاص داده است.

فارس در تولید انار ، رتبه برتر کشور را داراست ، منطقه

کوهمره

سرخی با بیشترین سهم در تولید این محصول گامی مهم در صادرات آن برداشته است.



به گفته صاحبنظران و مسوولان ، زحمت و رنج تولید انار را باغداران

کوهمره

می کشند اما سود سرشار آن از فرآوری و صادرات به جیب دیگران می رود.



مسوولان با اشاره به اینکه در این منطقه هیچگونه صنایع مرتبط با بسته بندی و فرآوری انار وجود ندارد افزودند: دولت می تواند با ارتقا جایگاه

کوهمره

سرخی در ایجاد بستر مناسب برای سرمایه گذاری در منطقه اثرگذار باشد.



یک باغدار در

کوهمره

سرخی گفت: انار

کوهمره

سرخی از نوع زودرس و صادراتی است اما بدلیل نبود سردخانه مجهز محصول این منطقه در فصل برداشت باید به بازار عرضه شود.



بهنام اسدی افزود: با توجه به تولید بالای انار در منطقه و نبود کارخانه و صنایع فرآوری سالانه هزینه های سنگین حمل و نقل روی دست باغداران گذاشته می شود.



به گفته وی ، تجار سایر استانها در فصل برداشت انار محصول این منطقه را خریداری می کنند ،با بسته بندی مناسب صادر کرده و ارزش افزوده آن نصیب منطقه شان می شود.



وی ادامه داد: از سوی دیگر محصول انار با فرآوری و صنایع تبدیلی ارزشی سه برابر می یابد که ارزش افزوده آن به منطقه بر نمی گردد.



وی اضافه کرد: اگر چه این منطقه سهم زیادی در تولید محصولات کشاورزی استان دارد اما مردم از مشکلات معیشتی و محرومیت در رنج هستند.



مدیر جهاد کشاورزی شیراز گفت: در خشکسالی های اخیر بویژه سال زراعی 86-87 ، که در 40سال گذشته بی سابقه بود ، باغ های شیراز خسارات زیادی دید اما به همت اقدامات دولتی تولید در انواع مختلف زراعی و باغی متوقف نشد.



علی دهقان فارسی افزود: شهرستان شیراز با تولید 30 هزار تن انار در سال رتبه نخست تولید انار استان را دارد که 75 درصد آن در

کوهمره

سرخی تولید می شود.



وی ادامه داد: محصول انار بدلیل تنوع کارآیی در صنایع غذایی ، دارویی ، رنگرزی و شیمیایی برترین محصول در فرآوری شناخته شده است.



وی اضافه کرد: امسال 300 هکتار باغ انار جدید با گونه های برتر و اصلاح شده ، در

کوهمره

سرخی ایجاد شد ، توسعه این باغ ها مد نظر جهاد کشاورزی است.



به گفته وی ، توانمندی های منطقه

کوهمره

سرخی برای مردم و مسوولان شناخته شده نیست و سرمایه گذاری های لازم در آن ایجاد نشده است.



کارشناس مسوول انار جهاد کشاورزی فارس هم گفت: فارس با 22 هزار هکتار اراضی زیرکشت انار و تولید سالانه 243 هزار تن محصول 30 درصد انار کشور را تولید می کند.



غلامرضا ملاشفیعی افزود: در شهرستانهای نی ریز ، شیراز ، ارسنجان ، استهبان ، کازرون ، مرودشت ، سروستان ، سپیدان ، ممسنی ، فیروزآباد، فسا ، داراب ، جهرم ، کوار و خرامه انار تولید می شود.



وی ادامه داد: عمده محصول انار فارس صادراتی است و به کشورهای حاشیه خلیج فارس ، کره جنوبی ، ژاپن ، چین و کشورهای اروپایی صادر می شود.



به گفته وی ، سال گذشته ، 227 تن انار به ارزش 296 هزار دلار از گمرکات فارس صادر شد و مابقی این محصول از طریق تجار استانهای دیگر خریداری ، بسته بندی و صادر شد.



ملاشفیعی گفت: انار به لحاظ صنایع تبدیلی ، دارویی و غذایی سرآمد محصولات باغبانی است و از لحاظ تنوع فرآورده های غذایی و صنعتی مزیت بسیار بالایی دارد.



وی افزود: انار درجه سه و چهار فارس که فرآوری شده و به کنسانتره و رب تبدیل می شود سه برابر ارزش افزوده می یابد.



این مسوول بیان داشت: متاسفانه صنایع تبدیلی متناسب با تولید این محصول در استان رشد نداشته و سود عمده فرآوری انار را دیگران می برند.



ملاشفیعی با اشاره به اینکه بدلیل ارزش اقتصادی انار ، توسعه باغ ها آن در دستور کار قرار دارد افزود: امسال 900 هکتار به مجموعه اراضی زیر کشت انار استان افزوده شد.



وی گفت: آفت کرم گلوگاه انار، تنها در کشور هند وجود ندارد بلکه بقیه کشورها از آن بی نصیب نیستند ، امسال با بهره گیری از سم زدایی جدید بطور چشمگیری از رشد این آفت در باغ ها جلوگیری شد.



رئیس جهاد کشاورزی استان فارس گفت :این استان با 22 هزارهکتارسطح زیرکشت و تولید سالانه 243 هزارتن معادل 30 درصد انار کشور، رتبه اول تولید این محصول را به خود اختصاص داده است اما کمتر کسی از این موضوع اطلاع دارد.



مهندس مهرزاد خرد افزود: منطقه

کوهمره

سرخی که 75 درصد انار فارس را تولید می کند هنوز از صنایع تبدیلی و فرآوری برخوردار نیست.



خرد ادامه داد: جهادکشاورزی زمینه بهره گیری از تسهیلات بانکی را برای سرمایه گذاران فراهم کرده است که بستر مناسبی است تا در ایجاد صنایع تبدیلی و تکمیلی بخش کشاورزی اثرگذار باشند.



وی گفت: محققان زمینه بهره گیری ازفن اوری های نوین برای از بین بردن آفت کرم گلوگاه انار را که سالانه خسارات زیادی به این محصول وارد می کند، فراهم کنند.



به گفته این مسوول ، دولتمردان باید متناسب با توانمندی هر منطقه ای در زمینه توسعه و ارتقا آن بستر را فراهم کنند تا در ایجاد اشتغال و رشد آن موثر باشد.



نماینده مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی نیز گفت: منطقه

کوهمره

سرخی درتولید و صادرات انار در کشور رتبه اول را دارد و از ظرفیت های بسیار بالایی برای ایجاد اشتغال برخورداراست .



دکتر جعفر قادری با بیان این مطلب که ارتقا

کوهمره

سرخی به بخش توجه برای ایجاد زیرساختها در منطقه را بیشتر خواهد کرد افزود: مسوولان باید برای شناساندن توانمندی های منطقه و دعوت سرمایه گذاران به منطقه تلاش کنند.



نماینده اول مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی گفت: تولیدات کشاورزی و ایجاد صنایع فرآوری متناسب با آن یکی از مقوله های مهمی است که باید در سال تولید ملی به آن توجه شود.



ضرغام صادقی اظهار داشت: دهستان

کوهمره

سرخی باید به جایگاه ویژه ای ارتقا یابد تا از قبل آن در راستای توسعه تولیدات کشاورزی منطقه گام های اساسی برداشته شود.



وی افزود: انار میوه بهشتی است ، این محصول از نظر فرآوری در تولید ملی ارزشمند و اثرگذار است ولذا منطقه

کوهمره

سرخی در تولید این محصول بی نظیر باید مورد توجه مسوولان قرار گیرد.



وی بیان داشت : باور کردنی نیست در منطقه ای که 75 درصد محصول انار استان تولید می شود هنوز صنایع غذایی و فرآوری مرتبط با آن ایجاد نشده باشد.



به گفته وی ، جذب سرمایه گذاران نیاز به همکاری و حمایت بخشهای مختلف دارد که متاسفانه با موانعی که سر راه آنها گذاشته می شود ، سرمایه گذار رغبت خود را از دست می دهد.ک/

 

 

 

 

   جشن انار کوهمره سرخی 

                        

جشن اناردر روستای کوهمره سرخی فارس/عکس:عباس امیری

جشن اناردر روستای کوهمره سرخی فارس/عکس:عباس امیری

 

جشن اناردر روستای کوهمره سرخی فارس/عکس:عباس امیری

 

جشن اناردر روستای کوهمره سرخی فارس/عکس:عباس امیری

برای دیدن بقیه عکس ها بر روی ادامه مطلب کلیک کنید

ادامه مطلب

خبرگزاری فارس: نماینده مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی با اشاره به محرومیت‌های منطقه کوهمره سرخی، به ارتقای این دهستان به بخش تاکید کرد.

خبرگزاری فارس: تبدیل دهستان کوهمره سرخی به بخش

 

ب

ه گزارش خبرگزاری فارس از شیراز به نقل از

 

روابط عمومی دفتر نماینده مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی،

 

ضرغام صادقی در مراسم جشنواره انار که در دهستان کمره سرخی برگزار شد، اظهار داشت: برگزاری جشنواره انار کوهمره فتح بابی برای خروج این منطقه از محرومیت است.

 

وی پرداختن به توسعه کشاورزی را از محورهای مهم تحقق شعار «تولید ملی، حمایت از کار و  سرمایه ایرانی» برشمرد و گفت: در بین محصولات کشاورزی، انار به دلیل ارزش افزوده بالایی که دارد و فرآورده‌های متعددی که در بحث پزشکی و صنایع تبدیلی از آن به دست می‌آید، جایگاه ویژه‌ای دارد.

 

نماینده مردم شیراز در مجلس نهم با اشاره به محرومیت‌های منطقه کوهمره سرخی، به ارتقای این دهستان به بخش تاکید کرد و گفت: گرچه سازمان جهاد کشاورزی برای توسعه بخش کشاورزی در این منطقه اقدامات خوبی انجام داده اما در سایر بخش‌ها از جمله توجه به زیرساخت‌هایی مانند آب‌رسانی، احداث جاده و گازرسانی نیازمند همراهی مسئولان است.

صادقی که برای سومین بار بعد از انتخابات به منطقه کوهمره رفته بود، تصریح کرد: مردم این منطقه حتی از حداقل‌ها نیز برخوردار نیستند و مستحق بهره‌مندی از خدمات بیشتری هستند.

 

 

Persianv.com At site

Persianv.com At site

Persianv.com At site
 

Persianv.com At site

Persianv.com At site

Persianv.com At site

Persianv.com At site

Persianv.com At site

Persianv.com At site

Persianv.com At site

Persianv.com At site

برخی عادتها و آداب و رسوم قشقائیها:

قشقائیها مردمانی سرخوش و دلشادند. به جشن، پا کوبی و رقص بسیار علاقمندند و از اندوه و سوگواری گریزان. در تمام سال تنها در ده روز آغاز محرم سوگواری می‌کنند. در جشن‌ها و عروسیها رقص چوبی(گروهی) زنان و مردان قشقائی بسیار زیبا و جالب است. در این جشن‌ها زنان و مردان هر یک دو دستمال در دست می گیرند و پیرامون یک دایره بزرگ می ایستند و با آهنگ کرنا و دهل دستمالها را تکان می دهند و با حرکات موزون پیش می روند در رقص «دَرْمَرو» یا چوب بازی نیز، مردان دوتا دو تا و به نوبت با چوبهای کوتاه و بلندی که در دست دارند به آهنگ ساز و دهل با یکدیگر می‌رقصند مبارزه می‌کنند. از این رقصها در مراسم عروسی قشقائیها به تفصیل سخن خواهیم گفت.

قشقائیها به نوشیدن چای علاقة بسیاری دارند و فرزندان خود را از کودکی به خوراکهای عمومی قشقائی است. قشقائیها به کشیدن قلیان بسیار علاقه‌مندند تنها مردان طایفه دره شوری به جای قلیان از چپق استفاده می‌کنند.

مردم ایل فرمان‌گزار و مطیع دستور خانها هستند و هیچ قانونی را بالاتر از فرمان خان خود نمی‌دانند. هر گاه یکی از خانها یا کلانترها بمیرد غوغای عجیبی در ایل و طایفة او برپا می شود. قشقائیها در مرگ عزیزان و فرزندان خود کمتر از مرگ خان یا کلانتر خود متأثر می شوند. گورستانهای قشقائی در سر راه کوچ ایل فرار گرفته تا هنگام کوچ بتوانند برای مردگان خود فاتحه ای بخوانند.

به سبب علاقه ای که به خانهای خود دارند برای آنها آرامگاههای باشکوه و استوار می سازند که سالیان دراز پابرجا می ماند و هر سال هنگام کوچ قبر آنها را زیارت می نمایند.

آرامگاه عده ای از سران ایل قشقائی بویژه خانهای طایفة کشکولی در دامنة با صفای شاهدایِ اردکان با سنگ و شیروانی به سبک مزار حافظ ساخته شده و نظر بیننده را به خود جلب می‌کند.

بیشتر قشقائیها مردمانی بلند قامت و خوش صورت و دلاورند. چهرة آنها گندم‌گون چشمانشان سیاه یا میشی و مویشان مشکی است. در میان طایفة فارسیمدان و درة شوری گروهی سفید پوست با موی زرد یا بور نیز دیده می شوند. زنان قشقائی هرگز آرایش نمی‌کنند. تنها فرق زنان با دختران «چتر زلف» زنهاست. هنگام عروسی برای آرایش عروس این چتر زلف را درست می‌کنند. مردان قشقائی همیشه صورت خود را می تراشند و به سبیل گذاشتن چندان گرایش ندارند.

تمام قشقائیها شیعة جعفری هستند و به آداب و رسوم خود علاقه‌مندند. زبان اصلی و مادری قشقائیها ترکی (ترکی قشقایی) است البته اکثرآ فارسی را می‌دانند.

 

 

برای دیدن ادامه عکس ها بر روی ادامه کلیک کنید

 

ادامه مطلب

 

 

آیت الله آملی لاریجانی در همایش مسئولان عالی قضایی در مشهد: مسئولان قوه قضاییه از هیچ تلاشی به منظور ارتقای دستگاه قضایی دریغ نخواهند کرد

در این مراسم قاضی فرود شکوه دادستان عمومی و انقلاب شهرستان فسا به عنوان یکی از قضات نمونه کشور معرفی شد

 

 

 

 
  آیت الله آملی لاریجانی در جلسه مسئولان عالی قضایی در مشهد مقدس با تقدیر از تلاش مسئولان، قضات و کارکنان دستگاه قضایی در پیشبرد اهداف این قوه و مثبت ارزیابی کردن این تلاشها گفت: حضور مسئولان قوه قضاییه در جوار بارگاه ملکوتی حضرت امام رضا (ع) و دیدار با مقام معظم رهبری و استماع سخنان و رهنمودهای ایشان روحیه مضاعفی برای تلاش و کوشش همه جانبه در ارتقای دستگاه قضایی به ما بخشید.
رئیس قوه قضاییه با ابراز خرسندی از برگزاری همایش سراسری دستگاه قضایی در مشهد مقدس دیدار مسئولان عالی قضایی با رهبر معظم انقلاب اسلامی را فرصتی مغتنم برای مسئولان دستگاه قضایی در تبیین افق های پیش رو متناسب با رهنمودها و مطالبات مقام معظم رهبری دانست و اظهار داشت: سخنان مقام معظم رهبری موجب دلگرمی همه مسئولان قوه قضاییه است و رهنمودهای ایشان راه ما را روشن تر و عزم و اراده مسئولان قضایی را برای خدمت به مردم بیشتر خواهد کرد.
آیت الله آملی لاریجانی با تاکید بر لزوم توجه به برنامه ریزی و اجرایی کردن سیاست ها و رویکردهای قضایی و ابراز امیدواری نسبت به عملی شدن برنامه های قوه قضاییه افزود: امیدواریم با رهنمودهای مقام معظم رهبری، حرکتی جدید در قوه قضاییه برای ایجاد تحول و پیشرفت روزافزون با محوریت برنامه ریزی های زیربنایی آغاز شود و استمرار یابد.
رئیس قوه قضاییه انجام برنامه ریزی های راهبردی را یکی از مهمترین اولویت هایی دانست که باید بیش از پیش مسئولان دستگاه قضایی به آن توجه کنند.
 
گفتنی است در این همایش از قضات و کارکنان نمونه کشوری دستگاه قضایی تقدیر شد که ازاستان فارس قاضی فرود شکوه مسقانی دادستان عمومی و انقلاب شهرستان فسا به عنوان قاضی نمونه و حیدر شیروانی کارمند ستادی دادگستری استان به عنوان کارمند نمونه تقدیر نامه خود را از دست  آیت الله آملی لاریجانی رئیس قوه قضائیه دریافت کردند.
 
 
 

 

 

براي ديدن بقيه عكس ها بر روي ادامه مطلب كليك كنيد

ادامه مطلب

 

 

براي ديدن ادامه عكس ها بر روي ادامه مطلب كليك كنيد

ادامه مطلب

دستور زبان و فرهنگ واژاه های کوهمره سرخی منتشر شد PDF چاپ نامه الکترونیک
معرفی کتاب

 

اندیشیدن به لهجه‌های محلی، معمولاً تداعی‌گر مقوله‌ی گویش یا گونه‌های زبانی است. این اصطلاح در حقیقت به شـکل‌هایی از یک زبان گفته می‌شود که در موقعیتی به کار می‌روند.

 

باری ارزش زبانی، زبان‌شناختی و گویش‌پژوهانه، تنها اهمیت این کتاب نیست و شاید جنبه‌ی دیگر اهمیت آن، یعنی بعد فرهنگی، حتی از بعد زبانی نیز مهم‌تر باشد.

 

دستور زبان و فرهنگ واژه های کوهمره سرخی، نام اثری تازه است که به کوشش دکتر سعید حسام پور و عظیم جباره به زیور چاپ آراسته گشته است.

 

این اثر، اتفاق خجسته‌ای است که به مدد کیمیای کتابت به حفظ بخشی ارزنده از میراث معنوی و غیرملموس، یعنی زبان و فرهنگ ناحیه‌ی کوهمره سرخی و حومه‌ی آن با روش و قالبی علمی اهتمام ورزیده ‌است.

 

 

دستور زبان و فرهنگ واژه های کوهمره سرخی، در 264 صفحه، قطع وزیری با تیراژ 1000 نسخه در اول دیماه 1390 منتشر و در دسترس علاقمندان، فرهنگوران و پارسیان کتاب دوست قرار گرفت.

 

علاقمندان می توانند این کتاب را در کنار دیگر انتشارات بنیاد فارس شناسی از غرفه تازه های نشر این مؤسسه واقع در مجموعه تاریخی زینت الملک تهیه نمایند.


ورود به بخش دانلود موزیک قشقایی

تعداد صفحات : 12